UgriFüles Törpenyúl Tenyészet

Mini (miniatűr) kosorrú

A legkisebb méretű lógófülű fajta. Még elég új nálunk, így nem sok tenyészetben találkozni velük. Népszerűségük rohamosan nő.
Kialakításakor a hollandokat az vezérelte, hogy egy Holland törpe méretű, de lógófülű fajtát alakítsanak ki. Ez hosszas tenyésztői munka árán sikerült is nekik. Pontos eredetét a fajtának a nemzetközi nyulas irodalomban végigkövethetjük. 
Amerikában és Angliában, meg persze a fajta kialakító országában, Hollandiában ez "A LÓGÓFÜLŰ", míg ennél keletebbre (Németország, Ausztria…), hivatalosan még nem ismerik el, ott "csak" a törpe kosorrú van. A németek ezt a problémát úgy oldják meg, hogy Hollandiából importálnak tetovált, bírált tenyészállatokat, majd a született kölyköket oda viszik kiállítani. Illetve a legutóbbi standardmódosításkor erőteljesen közelítettek a mini kosorrú standardja felé, ezzel a két fajta erős átfedésbe került egymással.

Összeségében a fajta jellemzői: kerek, tömör, széles, rövid test, fej, arányaiban rövidebb fül, nagy, fényes, érdeklődő szemek.

Jelleme általában barátságos, de ezt természetesen befolyásolja felnevelése, tartása is. 

1.  TÍPUS - feltűnő, erős, tömör. A test rövid, széles, jól izmolt, kis látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, kerek oldalról nézve, ahol a vállal találkozik, amely széles és erőteljes. A mellső lábak tömörek, rövidek és egyenesek. A hátulsó lábak rövidek, erősek, erőteljesek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és erős, jól szőrözött. Egy kis toka megengedett, de nem kívánatos. 

2. SÚLY: felnőtt állat esetén: ideális súly 1,3-1,5 kg, maximális 1,65kg. Hat hónapos kor alatt a maximális súly nem lehet több, mint 1,35 kg. 

3.  SZŐRZET - A szőrzet sűrű és jó hosszúságú, ún „roll back" (ellenirányú simításkor visszaáll eredeti növekedési irányába), a fedőszőr bőséges. A lábak és a mancsok jól szőrözöttek. 

4.  FEJ, KORONA ÉS SZEMEK - a fej feltűnő, széles és jól fejlett. A profil (orrhát) erőteljesen kerek, jó szélességgel a két szem között. Jól kitöltött pofarész, széles áll. A szem nagy és fényes. A fül alapja kifejezett, kiemelkedve halad a fejtetőn át koronát képezve. 

5.  FÜLEK - szélesnek és kellően húsosnak kell lenniük, jól szőrözötten és kerek véggel. A nyúl közel a fejhez tartja, ha szemből nézzük, lópatkószerűen áll. A fül belseje semmilyen szögből nem látszódhat. 

6. SZÍN ÉS JEGYEK - minden (el)ismert nyúlszín és jegy elfogadott. 

7. KONDÍCIÓ - a kinézet tökéletesen egészséges és kitűnő testi kondícióban lévő állatot mutat, mely mentes minden szennyeződéstől, különösen a lábak, fülek és a genitáliák környékén. A szőrzet visszatükrözi ezt az egészséges benyomást, az állat élénk, figyelmes.    

HIBÁK: a test túl hosszú; a fej nem fejezi ki eléggé a fajtajelleget; sérült vagy sebes fül; kevéssé lógatott fül; gyűrött fül; a korona nem eléggé fejlett; túl puha (ún.„fly back") szőrzet; nagy toka a nőstényeken; a hátulsó lábak nem párhuzamosak a testtel; kis szennyeződés, elszíneződés a lábakon, füleken, genitáliákon; csupasz mancsok; a szőrzet kis szennyeződése, vagy matt szőrzet; hosszú karmok; hiányzó vitalitás  

KIZÁRÁST MAGUK UTÁN VONÓ HIBÁK: rossz állású, vagy törött fogak; túlsúly; deformitások, csonkítások; fog deformitások; felhegyesedő fülek; görbült, hajlott lábak; görbe farok; minden betegségre vagy fertőzésre utaló jel; vakság vagy részleges vakság; nem korrekt szemszín; minden parazitás fertőzés; nagymértékű szennyezettség vagy nagyon matt szőrzet; sérült, sebes sarok; minden bizonyítható mesterséges beavatkozás, beleértve a nyírást, trimmelést, és festést. 


FAJTAHONOSÍTÓ A JOLLY JUMPER TENYÉSZET!
Forrás: Vétek Tímes (www.jollyjumper.hu)

 Színes törpe

A legkisebb nyúlfajta! Az első színes törpe nyulakat 1957-ben Németországban, Magdeburgban állították elő üregi nyúl, hermelin és több kistestű fajta felhasználásával.
 Mintegy 30 évvel ezelőtt Hollandiában önállóan is tenyésztettek ki törpenyulakat. Később Angliába kerültek át, ahol tenyésztésüket felkarolták. 
Napjainkra a középnagy testű fajták nagyobb részét törpésített változatban is kitenyésztették. 
A nemzetközi standardok elismerik az összes normál súlyú fajta valamennyi színét, árnyalatát és rajzolatát, kivéve a kabátrajzolatot. 
Önálló tenyésztő szervezetei nem ismertek, Magyarországon is csak néhány tenyésztő foglalkozik tenyésztésükkel.(forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc) Fül méret:4,5-7 cm között megengedett. A súlyhatár 0,7 és 1,5 között van (ideális: 0,9-1,25 kg). 
A kisebb súlyú egyedeket nevezik egyesek Toy nyuszinak! A valóságban ilyen elnevezés nincs, ill. nem elfogadott!
Forrás: Antal Zoltán (www.nyuszihopp.5mp.eu)

 Törpe szatén

Szatén nyúl a nevét bundája rendkívül selymes ragyogásának köszönheti, tényleg olyan, mint a szatén. Az első egyedek egy mutáció révén Walter Huey nemesítőnél születtek 1932-ben Kentuckyban. Az amerikai tenyésztő egyik nyuszi alomban figyelt fel rá, hogy a havanna egyedeknek feltűnően fényes a szőrük. A született kisnyulak felkeltették érdeklődését. Huey őket utódaikkal együtt először 1934-ben egy kiállításon mutatta be Louisvilleben. Szatén nyulak a német fajtastandardba 1973-ban kerültek be, ekkor ismerték el először a bemutatott törpe fajtát (szatén törpét) új fajtaként! Szatén törpe nagyon nyugodt vérmérsékletű. Barátságos természete, szelídsége lenyűgöz minket. Vizuális szempontból a szatén törpékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a holland törpékre. Tehát a súly, felépítés és a fül hossz.                                     

Lényeges különbség a bundájukban rejlik. Szatén nyulaknak sokkal sűrűbb a szőrük és jobban fénylik, mint a többi fajtáé -hossza 2,5-3 cm. A kiállításokon nagy hangsúlyt helyeznek a szőr minőségére. Szatén törpe nyulakat is különböző színekben tenyésztik. Jelenleg a vörös, thüringiai, havanna, sziámi, japán tarka, a legelterjedtebbek. A szatén szőrzet recesszív tulajdonság, tehát csak ilyen szőrzetű, vagy ilyen szőrzet tulajdonságot hordozó egyedek pároztatásából születhetnek szatén törpék. A hordozó egyedek utódai csak bizonyos százalékban lesznek, lehetnek szatén szőrűek.


                                                         Forrás: Antal Zoltán (www.nyuszihopp.5mp.eu)