UgriFüles Törpenyúl Tenyészet

 Mielőtt bővül a család egy nyuszival ...


Nos igen, tudom mit gondolnak jó páran ha meglátnak ilyen cuki szőrös kis gombócokat: KELL EGY NEKEM IS!

De sokan nincsenek vele tisztában, hogy az olyan kisállatok, mint a nyuszik, sok időt, pénzt és fáradságot igényelnek!

Beszerzésüket jól meg kell fontolnunk!

 Néhány megfontolnivaló:

 
  • Mielőtt hazavinnénk egy nyuszit, végig kell gondolnunk, mert egy állat beszerzése mindig nagy felelősséggel jár, és a kisállat szükségleteinek megfelelő tartás időt, pénzt és fáradságot kíván.
  • A felmerülő gondokat már jó előre elkerülendő ajánlatos az állat beszerzése előtt kivizsgálni, vajon nem e szenved egyik másik családtagunk állatszőr- vagy szénaallergiában!
  • A rendszeres tisztán tartás, etetés, gondozás, valamint foglalkozás mindenekelőtt időt igényel, mégpedig naponta, akár 10-12 éven át.
  • A nyulak vételára sokkal olcsóbb, mint a tartás költségei.
  • Tekintetbe kell venni a szabadságunk alatti gondozást (panzió), az oltásokat, és az állat megbetegedése során felmerülő költségeket, melyek a beszerzési ár sokszorosát tehetik ki!

Tehát, alaposan fontoljuk meg, nekünk való állat e a nyuszi :)

 

Egy nyuszi vagy két nyuszi avagy muszáj e társ kedvencünknek..
A nyulak társas lények, az tény, de nagyon meg kell fontolnunk pláne ha kezdő nyuszisok vagyunk a két nyuszit egyszerre...
Én először egy nyuszit szoktam ajánlani, kitanulja a Gazdi a nyuszitartást, majd később visz mellé társat.
Két bak folyamatosan verekedni fog (ivartalanítás után is), mindig rivalizálás lesz, és sajnos nagyon csúnya sebeket ejthetnek egymáson!
Két nőstény nyuszi ivarzásig szintén el van egymás mellett, pláne ha alomtesók és együtt nőttek fel, de tinédzser korban (3-4 hónapos kor körül) őket is külön kell szedni ha verekedés kezdődik..
Bak-nőstény párost elvitel után már külön kell tartani, mert akár 3-4hónaposan megtörténhet a baj ami a nőstény nyuszi életébe kerülhet! Bak-nőstény páros még felügyelet mellett sem lehet kiengedve együtt, külön-külön kell kifutóztatni őket az ivartalanításig, műtét után pár héttel pedig el lehet kezdeni az összeszoktatást!
Ne legyen bűntudatunk ha nem viszünk nyuszinknak társat egyből, hisz két nyuszi akadályozza egymás szobatisztaságra nevelését, hisz folyton felül jelölnek, sajnos arra is volt példa, hogy egyik nyuszi agresszívabb lett, ha a másik szagát érezte a helységben ahol voltak!
Én mindenkinek azt ajánlom aki ragaszkodik a két nyuszihoz, hogy vigyen egy pl bakot, 6hónaposan ivartalanítassa, műtét után válassza ki a leendő társat (nőstényt), mire a baknak kiürülnek a hormonok a szervezetéből és lenyugszik elfogja fogadni a nőstény leendő társat. Ám a kislányt is meg kell műttetni csak őt 8 hónapos kortól lehet, és ha mindketten ivartalanok 90%, hogy összeszoknak!
Nagyon fontos, hogy ne stresszeljünk, féljünk, ijedezzünk, mert az a tapasztalat, hogy a Gazdik túl pörgése miatt nem sikerül az összeszoktatás!
Semleges helyen, egyszerre kerüljenek a pl kifutóba, legyen előttük víz, széna, esetleg kevés táp, kisebb bunyóknál ne kapjunk egyből közéjük, egy dominancia harcot le kell vívniuk!