UgriFüles Törpenyúl Tenyészet

Miért tenyésztőtől vásároljunk nyuszit?

Sok helyen hallottam már, hogy emberek azon vitatkoznak, miért jobb tenyésztőtől kisállatot venni, miért nem megy el a közeli boltba, hisz ott olcsóbb, és mindig van választék..
 

Én 4 részre szedem a dolgot, egyesével kifejtem a saját véleményem a dolgokról, kezdjük az első ponttal:

 

 •  Kisállat kereskedés: Igen, valóban nagy a választék (sajnos), hisz folyton adnak le kisállatokat, akik csak úgy véletlen születtek és nemtudnak mit kezdeni velük, vagy valaki direkt erre szaporítja állatait, hisz pénzt adnak a legtöbb helyen az állat bevételéért. Sajnos sok helyen még az eladók sem tudják mit kell enniük, mekkora hely kell az elhelyezésükre..stb. A nemüket sem tudják sajnos megkülönböztetni, így nagy rá a valószínűség, hogy pl egy nőstényt már vemhesen viszünk haza!
  Betegek is lehetnek, laikusan első nyuszisként pl, ha folyik a pici orra elhisszük az eladónak ,hogy ez normális, haza érkezve viszont folytonossá válik a dolog, majd ijedtségünkben elrohanunk vele orvoshoz, ahol kiderül nagy a baj, pasteurellás a nyuszi és sok sok szuri kúrára lesz szüksége...
  Tehát mondhatjuk itt is, hogy "olcsó húsnak híg a leve"..

 

 • Szaporító: Szaporító, érdekes fogalom, kinek mit jelent, erről mindenki véleménye más és más. Az én véleményem szerint ők is két csoportra oszlanak.. van számomra a szaporító: aki a fajta standardet nem veszi figyelembe, mindegy csak nyúl-nyúl páros legyen, nem érdekli mit mivel lehet (pl szín, fül tartás..), nem érdekli az anya hányszor ellhet egy évben, csak minél előbb minél több kölyök szülessen, minél előbb hasznot tudjon húzni belőlük és nem utolsó sorban a tartási körülményeik is borzalmasak... íme pár szaporító kép, ha ilyennel találkozunk nyuszi nézés során, meneküljünk innen, szaporítóval állunk szemben!  (lenti képek)
 • Van egy kategória számomra, ami a tenyésztő és szaporító között található, kifejtem a véleményem.. Tehát ebbe a kategóriába sorolom azokat akik tenyészetből vásárolnak nyuszikat, (sajnos van aki nem mondja el tenyésztési szándékát)normális körülmények között tartják őket, megfelelő táplálékkal etetik őket, de semmit nem konyítanak a standardhez,az anatómiához, betegségekhez, a bizonyos hibák (pl fül tartás hibák, szőr minőség, kiállás... stb) korrigálásához új almoknál, csak két számukra megfelelő küllemű nyulat összetesznek és woálááá alom. Importtal is egyre többen foglalkoznak manapság, de nézzük meg a standard leírásokat és utána a tenyésztő import nyulait, a színhibás, "lófejű" alias nem standard nyulakkal annyi, hogy elmondhatja az illető, hogy igen ,import nyulam van és kész. Velük nem tud állományt javítani, hisz csak ront vele a helyzeten, a minik pedig ígyis hátrányosan indulnak a fajta klubboknál, hisz Magyarországon nem elfogadott fajta.
  Ezen emberek nagyon kezdők a nyuszis világba, tapasztalat nuku, ami majd alakul de gondoljuk át , ha pl baj van a wikipédián vagy a googlen mindenki be tudja pötyögni és választ latolgatni rá...Sokan internetes fórumokon akarják konkrétan "ránk tukmálni" a nyuszijaikat, mert máshogy nem tudják eladni őket, és így kérnek segítséget..
   ezeket is pl jobb elkerülni.. Tudatos tenyésztő megnézi mennyi előjegyzője van és ennek fejében hoz le almokat..
  Figyeljük meg a weboldalt.. Egy tenyésztő ad az oldalra, nem egy reklámokkal teli, ingyenes oldalszerkesztő, hanem egy .hu-ra végződő oldal, melyre a tenyésztő minden évben pénzt ad ki, hisz ad magára, a tenyészet "imidzsére", és nem utolsó sorban tele van hasznos információkkal, tapasztalatokkal ,nem pedig más oldalról kimásolt tudnivalókkal. Elmúlt éves tapasztalatok alapján ezen emberek csak pár évig végzik ezt a tevékenységet, majd bezárják a "tenyészetüket".   

És van a tenyésztő, aki már a fél életét a tenyésztésnek áldozta, a fajta javításnak, mindent feladva. Ők nem ebből élnek meg, főállásban dolgozó hétköznapi emberek, akik nem kevés időt, energiát és pénzt fordítanak a "hobbijuknak". 
Napi munka,család, otthoni teendők mellett is időt tudnak szánni az állományra, sőt van aki szakmát, jogosítványt, érettségit stb szerzett mellettük, így már a munkahely nem rendíthet a tenyésztés folytatásán. Számukra fontos a küllem, a temperamentum, a vérmérséklet, ezek alapján válogatják ki a leendő tenyészállataikat. Frissítik időközönként megfelelő import állatokkal az állományt.
Náluk a standard egy fajta biblia, követik, minden egyes fedeztetéssel formásabb, tökéletesebb kölyköket szeretnének. Céljuk, hogy Magyarország minis állományára mindenki azt mondja: "Ez igen!". Folyamatosan fejlődnek, persze jó irányba. 
Segítik egymás munkáját a tenyésztők, akár napi kapcsolatban vannak egymással, számíthatnak egymásra, hisz a cél közös. Nem a pénz hajtja őket, hisz a több 10 éves tapasztalattal már rájöttek ebből megélni lehetetlen, ez egy hobbi,amire ha tudsz a főállásból keretet pluszba biztosítani akkor csinálod, ha nem akkor befejezed. Összefoglalva, a tenyésztő fajtanemesít.

 

 Ez a bejegyzés mint írtam a saját véleményem, a saját felosztásom/kategorizálásom, ezzel a célom, hogy tudatosan válasszunk helyet, ahonnan beszerezzük kedvencünk, aki akár 8-10 évig is boldogíthatja életünket!